2009-07-20

Konkurranse

Ifølge EØS reglene som en tidligere regjering i sin uendelige visdom vedtok, så skal posten i Norge konkurranseutsettes. I utgangspunktet trodde jeg at det skulle bli vanskelig å ha flere aktører til å levere brev og pakker i vårt grisgrendte land. Etter hvert har jeg forstått at vi i fremtiden kanskje må nøye oss med postombæring to-tre ganger i uka i stedet for hver eneste dag som vi hittil har hatt. Ved nærmere ettertanke så ser jeg at det egentlig er helt greit; all korrespondanse som er viktig eller haster, går likevel via e-post eller telefon. Når jeg tenker meg om, så er det mange år siden jeg fikk eller sendte et brev som virkelig måtte være fremme fra en dag til neste. Mye viktigere er det at postleveringen virkelig fungerer, det vil si at posten blir levert i riktig postkasse, og at den ikke rett og slett forsvinner. Disse problemene har skapt mange frustrasjoner og utgifter i tidenes løp. Så kanskje konkurranse kan føre til at postbudene skjerper seg og leveringen blir bedre; det har i hvert fall skjedd i alle andre bransjer.

I samfunnet er det i grunnen ikke noe annet virkemiddel som fører til bedre service, lavere priser og høyere kvalitet enn nettopp konkurranse. På pakkefronten har det ført til at jeg nå kan hente mine pakker hele døgnet på nærmeste bensinstasjon eller nærbutikk, i stedet for slik det var tidligere da posten hadde monopol – da måtte man møte opp på et postkontor i offentlig arbeidstid og stille seg i en nærmest endeløs kø for allernådigst å få utlevert sin pakke. Hvis konkurranseutsetting av brevpost kan føre til tilsvarende kvalitetsforbedring, så ønsker jeg den velkommen.

Vi må også ta i betraktning de ansattes ve og vel, folk er ikke lykkelige i monopolinstitusjoner (det er det bare eieren som er); jevnfør undersøkelser som viser at ansatte i offentlig virksomhet er vesentlig mer frustrerte enn ansatte i private bedrifter. I likhet med Rema 1000, Lefdal, CC, Liertoppen og den lokale tannlege, så vil nok både kunder og ansatte være tjent med at også posten blir både konkurranseutsatt og privatisert.

Ingen kommentarer: