2013-11-12

Varetekt

Gemyttene koker på Hokksund for tiden. En 18-åring er blitt siktet for drap og deretter sluppet fri fra varetekt. I Norge er det for få fengselsplasser til å dekke det behovet som har oppstått de senere årene, og det merkes. Varetekt er ikke straff, sies det. Men dessverre, det er ofte den eneste straffen forbryteren får. Soningskøene i Norge er lange, og lovbrytere slippes derfor ut så raskt som mulig, prøveløslatelser er regelen og personer som begår flere forbrytelser får kvantumsrabatt. Det pussige begrepet fengselsår er fjernet og erstattet med løslatelse etter 2/3-dels soning.

Forbrytere blir gjerne idømt bøter og erstatning til offeret, men hvor ofte blir disse egentlig betalt? Kjente forbrytere som Varg Vikernes og Behring Breivik har ikke betalt noe, og det er lite trolig at den vanlige narkomane tyv eller ransmann er noe mer velvillig. Statens innkrevingssentral innrømmer at de har store vanskeligheter med å kreve inn beløpene og ofte må gi opp; især når det gjelder utlendinger. I Oslo er det for tiden en ransbølge; ranene begås av ungdommer, og de blir ikke engang vurdert varetektsfengslet. Det betyr at de slippes rett ut igjen og fortsetter sin kriminelle løpebane – ofte samme dag. Myndighetene har lært dem at forbrytelser får ingen konsekvenser. Tilsvarende for såkalt strafferettslig utilregnelige; de begår drap, voldtekt og slår folk helseløse, i trygg forvissning om at politiet bare registrerer et nytt tilfelle og deretter slipper dem ut slik at de kan gå løs på neste forsvarsløse offer.


Det er godt dokumentert hva som skjer hvis offeret forsvarer seg, da blir det umiddelbart opprettet sak – politiet ser ikke mildt på folk som banker opp en forbryter. Så Drammens Tidende bør ikke være forbauset over de hatefulle kommentarer som kommer på Internett når det gjelder drapssaken i Hokksund eller mobilraneren i Oslo; det er rett og slett en reaksjon på våre myndigheters manglende evne til å reagere mot kjente gjerningsmenn. Når rettssamfunnet ikke klarer å beskytte folk mot forbrytere, så vil resultatet uvegerlig bli selvtekt og borgervern.  Det er naturligvis også svært frustrerende for politiet å se at de kriminelle blir sluppet rett ut igjen. Da er det fullt forståelig at de mister motivasjonen til å gjøre en god jobb.

Ingen kommentarer: