2013-02-11

Den dyre norske maten



Den dyre norske maten

Magnus Weggesrud fra Senterungdommen bruker en hel side i Drammens Tidende for å prøve å bortforklare det faktum at Norge har verdens dyreste matvarer. Han kommer med den vanlige regla; vi tjener så godt i her i Norge, dessuten var det dyrere før i tiden. Alt dette har vært tilbakevist i DT, så jeg skal ikke gjenta det er. Men mangel på argumenter hindrer tydeligvis ikke Weggesrud fra å tale til menigheten, hans grunnsyn er at vi må ha dyr mat her i landet av hensyn til bøndene. Dette er helt feil, det er ikke bøndenes skyld at maten er dyr, det er landbrukets egne organisasjoner som stikker av med fortjenesten; Tine, Nortura (Gilde/Prior) og Gartnerhallen. Disse samvirkene som gjennom politisk makt nærmest har monopol, er bygd opp til store, ineffektive og svært dyre byråkratier. Hvis man øker prisen på ribba med 50 kroner så får kanskje grisebonden 5 av disse kronene, resten forsvinner i byråkratiet til grossistene. Disse behøver ikke å slanke seg, for de har nyttige idioter som Magnus Weggesrud til å kjempe for seg.

Tenk på dette

  • Hvis kvaliteten på norske landbruksprodukter er så god, hvorfor er da bøndene så livredde for konkurranse?
  • Hvis prisene virkelig er riktige, hvorfor behøver man å forby nordmenn å ta med seg mer enn helt minimale kvoter fra utlandet?
  • Hvis organiseringen av Norges jordbruk er fornuftig, hvorfor behøver da landbrukets organisasjoner å bruke millionbeløp til reklame for å forsvare subsidiesystemet?
  • Hvis norske produkter kan hevde seg, hvorfor er det forbudt å importere fra andre land inntil den siste, tørre, skrukkete norske potet er solgt?
  • Hvis norske poteter var gode, hvorfor er det da en storm av protester fra fortvilte norske kunder hver eneste vår?
  • Hvis overføringssystemet fra statskassen til bøndene skaper et sunt næringsliv, hvorfor dumpes da norske landbruksprodukter i utlandet, til en brøkdel av de priser norske forbrukere må betale?
  • Hvorfor har vi rett som det er mangel på smør når det er en overflod på verdensmarkedet?
  • Hvis det er så galt med utenlandsk mat, hvorfor kjøper da Prior, Tine og Gilde produkter i utlandet, pakker dem om og later som om det er norsk?


Harryhandel
En av de fornuftige ting våre politikere har gjort, var å lage Oslofjordtunellen slik at også vi fra Nedre Buskerud kan ha mulighet til å handle rimelig mat i Sverige. Man skal ikke gå langt mellom reolene på Nordby for å se at man i utlandet har et helt annet tilbud, både når det gjelder utvalg og priser, enn det vi blir avspist med her i landet.

Den siste sovjetstaten
Weggesrud misliker sterkt debatten rundt landbrukssubsidiene og uttaler faktisk: «Dette må opphøre straks». Hvem utnevnte nestlederen i senterungdommen til diktator her i landet? Slike uttalelser er mer kjent fra stater «som vi ikke ønsker å sammenlikne oss med». Men det er jo bra at nestlederen avklarer hva slags samfunn han egentlig ønsker, jeg foreslår at han tar seg en tur til Nord-Korea, der vil han sikkert føle seg mer hjemme.

Ingen kommentarer: