2014-06-12

Farvel rettstat


Nokas-raneren som drepte en politimann skal løslates, mener Trondheim tingrett. Både påtalemyndigheten og kriminalomsorgen mener det er for tidlig å avslutte forvaringen av karrièreforbryteren, men fikk ikke medhold av retten. 

To menn som drepte naboen fikk syv måneders fengsel. Drapsdømt brannstifter går fritt rundt og gjør hverdagen utrygg for naboene. Anmeldelser for hærverk, ran og tyveri blir summarisk henlagt. Bare en brøkdel av anmeldte voldtekter fører til reaksjoner mot gjerningsmannen. Voldsmenn som blir stilt for retten får solide rabatter fordi påtalemyndighetene somler. Personer som begår mange forbrytelser får mengderabatt.

Har KROM (Foreningen For Fanger i Frihet) fullstendig overtatt styringen innen norsk kriminalpolitikk? Kan vi håpe på at FrP rydder opp etter mange år med rødgrønn handlingslammelse eller må vi rett og slett basere oss på borgervern? Når man ikke lenger kan stole på at rettsvesenet fungerer, bør ikke myndighetene forbauses over at folk tar andre virkemidler i bruk. Jeg er klar over at selvtekt er en av de få sakene som virkelig blir etterforsket, men det blir det uunngåelige resultatet når man daglig leser om det norske rettssystemets svingdørspolitikk. Media forteller om tragiske hendelser hvor folk blir skadet av forbrytere som er sluppet ut på gata av velmenende dommere. Kan man saksøke disse dommerne for skadene de påfører samfunnet, eller er de hevet over erstatningsplikt på samme måte som de tydeligvis har hevet seg selv over enhver sunn fornuft? 

Ingen kommentarer: