2009-03-16

Piratkopiering og Pirat Bay-saken

Er folk i utgangspunktet kjeltringer som ønsker å stjele musikk og filmer via Internett? Man skal ikke lese mange blogger og diskusjonssider for å se at, nei, de aller fleste av oss vil faktisk betale for det vi kjøper. Vi bruker ikke Pirate Bay for å stjele eller fordi vi ikke synes rettighetshaverne fortjener penger for sine produkter. En stor del av problemet er imidlertid at de gigantiske, byråkratiske filmstudioene og plateselskapene har gjort det både urimelig dyrt og unødvendig vanskelig å være ærlig og kjøpe produktene deres.

Personlig har jeg lett etter sjeldne TV-program, filmer, lydbøker og andre typer audio-program – og det er umulig å finne dem fordi produsenten synes markedet er så lite at de ikke gidder å gjøre programmene tilgjengelige for den håndfullen av oss som gjerne vil høre på et spesielt program. Men jeg finner programmet gjennom forskjellige torrent-søkemotorer, fordi en eller annen entusiast som også likte det programmet har ønsket å dele det med andre. Dette er den eneste måten jeg kan finne det spesielle programmet på. Det er ikke synd på de store selskapene, de har i veldig mange år tjent gode penger på å selge sine overprisede produkter, ta en kikk på årsinntekten til et platestudio, en filmstjerne eller et popidol; det hadde ikke skadet om de hadde vist noe moderasjon og senket prisene sine litt. Men i stedet ansetter de en gjeng med bønnetellere som finner ut nøyaktig hvor høy pris de kan ta for musikken uten å miste for mange kjøpere. For å beholde sine monopoler har de introdusert soneinndeling av verden, slik at en plate som er kjøpt i USA ikke kan spilles i Norge. De har lagt inn kopibeskyttelse som gjør at jeg ikke kan spille musikk fra min innkjøpte CD-plate på en mp3-spiller mens jeg er ute og går tur. Det er til og med rapportert om såkalte beskyttelser som er så aggressive at hvis man avspiller plata i bilen eller på PC’en, så krasjer hele CD-spilleren og må restartes.

Når en bransje oppfører seg så grådig, trer det i kraft en mekanisme hos mennesket som kalles ”nødverge”, og resultatet er at slike tilbud som Pirate Bay blomstrer opp. Bransjen selv ville tjent mye penger på å kvitte seg med bønnetellerne, kopibeskyttelsene, soneinndelingen og advokatene og i stedet laget nettsteder hvor publikum kunne lastet ned alle deres produkter til en rimelig pris. I de senere årene har det dukket opp noen slike steder, og de blir suksesser som tjener mye penger. Dette viser at folk er villige til å betale bare de får mulighet til det. Men så lenge de store film- og plateselskapene fortsetter å bruke advokater i stedet for fornuft ser det ikke lyst ut for dem.
IKT-Norge

Ingen kommentarer: