2014-08-20

Dyr mat i Norge

Vi har svært dyr mat i Norge, men det er ikke er bøndenes skyld. Det er bøndenes organisasjoner som stikker av med fortjenesten; Tine, Nortura (Gilde/Prior) og Bama/Gartnerhallen. Disse samvirkene som gjennom politisk makt nærmest har monopol, er bygd opp til store, ineffektive og svært dyre byråkratier. Hvis man øker prisen på ribba med 50 kroner så får kanskje grisebonden 5 av disse kronene, resten forsvinner i byråkratiet til grossistene – som eies av bøndene selv. 

Stem med føttene

Gjør som oss andre og dra til Svinesund. En av de fornuftige ting våre politikere har gjort var å lage Oslofjordtunellen, slik at også vi fra Nedre Buskerud kan ha mulighet til å handle rimelig mat i Sverige. Man skal ikke gå langt mellom reolene på Nordby for å se at man i utlandet har et helt annet tilbud, både når det gjelder utvalg og priser, enn det vi blir avspist med her i landet.

Det er forøvrig ikke bare prisene som er begredelige her i landet, både vareutvalget og kvaliteten ligger langt etter hva man får i en butikk på kontinentet. En vanlig matvarebutikk i Polen eller Litauen har et mye større utvalg av produkter enn det man får i Norge.
Hvis bøndene ønsker høyere pris for sine varer, bør de avvikle sine egne grossist-monopoler. Men det virker dessverre som om de er fanget i et uforanderlig system. Det er bare synd at vi forbrukere er gisler i det samme systemet.

Ingen kommentarer: