2008-08-31

Rask hjelp fra fastlegen?

Pasienter strømmer til legevakten i stedet for å gå til fastlegen; folk vil ikke vente to uker er forklaringen. To uker? Jeg prøvde å bestille time og fikk beskjed om at det var nøyaktig en måneds ventetid (hvis det ikke var akutt). I løpet av den tiden regner de muligens med at problemet har gått over av seg selv. Trenger man hjelp tidligere er det derfor naturlig å prøve legevakten. Det tok en halv time å komme frem på telefon og under den tiden spilte de et lydbånd som anbefalte meg å ringe 113. Fastlegeordningen har i seg selv mye av skylden for disse problemene. Hensikten med å innføre en slik ordning var å lette kontrollen, slik at en person ikke skulle kunne gå fra lege til lege for å få det resultatet vedkommende ønsket. God gammel sosialdemokratisk tankegang, service til enkeltmennesket blir underordnet.
For oss som pasienter er erfaringene med ordningen:
  • Ingen endring i de lange ventetidene for å få time hos lege.
  • ­Det er blitt dyrere å bruke lege.
  • ­Det går ikke raskere å få øyeblikkelig hjelp ved akutte problemer.
  • ­Det er tilfeldig hvilken lege du får ved akutte problemer. Du har ingen lettere tilgang til din faste lege nå enn tidligere.
  • Det tar fremdeles timer i telefonkø for å komme frem til legesenter og lege på telefon.
  • Folk som blir utsatt for en skade opplever å bli behandlet som en kasteball mellom forskjellige instanser fordi den ”faste” legen ikke er tilgjengelig.
  • Det er håpløst å få hjelp hvis man plutselig trenger lege og ikke befinner seg på sitt hjemsted, der hvor fastlegen befinner seg.

Det eneste resultatet vi hittil kan se av ordningen, er at legeforeningen har fått anledning til å forhandle frem en meget lukrativ refusjonsordning for sine medlemmer, samt at byråkratene har laget enda flere skjemaer, rutiner og forordninger. Hvorfor skal vi ha fast lege når vi verken har fast elektriker, tannlege eller rørlegger? Du skal planlegge dine sykdommer i god tid og være temmelig ressurssterk for å benytte det norske helsevesenet.

Ingen kommentarer: