2013-05-23

Kortreist kraft er best

I debatten om monstermaster på Vestlandet, har et nesten fraværende emne vært hvilke muligheter Bergen (og resten av kyststripa) har til å produsere kraft lokalt. Det er trist, fordi det er mange alternativer som fjerner problemene med å frakte kraft langveisfra. Det er store negative sider ved å overføre kraft over lengre strekk. Enten man benytter likestrøm (som trenger store anlegg i hver ende) eller vekselstrøm (som har problemer ved større avstander), får man tap i overføringen, dernest store økonomiske kostnader, og til slutt lokal motstand mot master og ledninger. Lange overføringer skaper betydelige inngrep i naturen, og elektromagnetisk stråling fra ledningene kan skape fremtidige problemer som vi ikke har oversikt over. Lokal kraftforsyning kan man imidlertid få på flere måter, de har alle sine fordeler og ulemper:

·                Vindkraft som riktignok er visuelt forurensende og avhengig av subsidier fordi det ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt.
·                Bølgekraftverk, brenselceller og solkraft er foreløpig bare på eksperimentstadiet.
·                Lokale småkraftverk har fått dårlige vilkår under den nåværende regjering. Det er ikke realistisk at disse kan dekke hele behovet, men de kan gi et betydelig bidrag.
·                Gasskraftverk er med nåværende teknologi sterkt forurensende og vil gi et bidrag til global oppvarming.
·                Kjernekraftverk er i bruk over hele verden. Et moderne kjernekraftverk forurenser ikke, det er sikkert, og teknologien er kjent og utprøvet.  Slike kraftverk kan bygges lokalt på steder som trenger mye energi.
·                Eksisterende vannkraftverk har i praksis ikke blitt renovert eller utviklet de siste førti årene, ved en oppgradering av disse kan man produsere 30 % mer kraft enn i dag. Dette vil ikke føre til noen miljøulemper eller forandring av landskapet.


Norge har ingen fordel av å ligge som en ensom atomkraftverksfri plett i verden. Landene rundt oss bygger slike kraftverk og høster fordelene med billig, miljøvennlig og sikker energi. Når våre naboer er i full sving med utbygging, blir ikke folk som bor i Norge skjermet fra atomkraftverk fordi om vi ikke bygger det akkurat her. Verden har stor tilgang på uran; spalting av uran gir mye energi og er derfor en effektiv energiproduksjon. Atomkraft slipper ikke ut CO2 eller forurensing som bidrar til sur nedbør, det er klimavennlig. Det er ikke noe umoralsk ved kjernekraft, Norge importerer allerede temmelig mye energi fra atomkraftverk i Sverige. Vi burde kunne klare å være selvforsynt, det mangler ikke penger eller kompetanse; det mangler bare politikere som er resultatorienterte.  

Ingen kommentarer: