2013-07-24

Kvotering og katastrofer

De rødgrønne hyller kvotering som en løsning i seg selv. Vi er vel kjent med kjønnskvotering til styreverv og innvandrerkvotering til offentlige stillinger. Dette innebærer at man ikke skal ansette den best kvalifiserte til jobben, men den som tilhører et mindretall. Nå kom Stortingsmelding nr. 20 hvor man legger opp til at det skal kvoteres inn folk til ingeniørutdannelse, uansett forkunnskaper. Norge mangler ingeniører og Arbeiderpartiet vil øke antallet, uansett om de er kvalifisert eller ikke.



Nylig kollapset en bro i Trondheim, dette er bare én av mange ulykker på tekniske anlegg. I Nordsjøen blir konsekvensene store når det slurves med den tekniske sikkerheten. Mange vil fremdeles huske de forferdelige konsekvensene av BP’s utblåsning i Mexico-bukta. Mange ulykker kan unngås hvis man ser på kvaliteten av de ansatte og ikke bare kvantiteten. Tenk selv, hvis du blir syk og trenger en kirurg. Vil du virkelig ha en lege som har fått jobben fordi vedkommende tilhører en minoritetsgruppe og er kvotert inn, eller vil du ha den dyktigste kirurgen som kan oppdrives? Vår helseminister fra Arbeiderpartiet gav selv svaret på dette; Jonas Gahr Støre bruker private sykehus til seg selv og sin familie, han vil ikke ta sjansen på å la seg behandle av en lege som er kvotert inn.

Man kan kvotere inn personer i politikken, der har man tydeligvis ikke behov for kompetanse. Men til ingeniøryrker, legestand, elektriker- og rørleggerbransjen bør kvalifikasjoner og ikke gruppetilhørighet telle; både ved ansettelse og ved opptak til skolene.

Ingen kommentarer: