2015-03-28

Forvirret? - Nå er det enda et nytt nødnummer!

NTB melder at det skal innføres et nasjonalt legevaktnummer – 116 117. Hvis man blir akutt syk eller skadet, så skal man nå ringe til fastlegen, eller legevakten eller 113-ambulansen. Tilsvarende har politiet fått to forskjellige nummer. Det er sannelig ikke lett for en femåring å holde rede på alle disse forskjellige numrene hvis mamma har snublet og ligger i svime på kjøkkenet mens kokeplata gløder. Det er ikke greit for oss voksne heller.

I motsetning til mange andre land, har vi her i Norge et ineffektivt og lite brukervennlig nødnummersystem. I USA har man for eksempel ett nødnummer - 911 - alle kjenner det, og barna lærer det fra først stund. Mange er reddet fra brann eller hjerteattakk fordi barn på 5 år har klart å slå dette enkle nummeret. På mottakssentralen sitter det profesjonelle folk som er drillet i å ta i mot nødsamtaler, enten det gjelder brann, sykdom, ulykker eller forbrytelser. De kan formidle, rapportere og sette inn hjelp etter behov. Her i Norge har vi seks forskjellige nummer for å oppnå det samme. De hjelpsomme menneskene som betjener disse mottaksapparatene forteller om mange feilringinger; både fra barn og voksne, dette forsinker hjelpen og forringer tjenesten.

Under 22. juli-katastrofen var det hos politiet én politibetjent som fortvilet prøvde å svare på alle nødanropene. Det automatiske systemet rutet mange samtaler videre til andre politidistrikt, hvor betjeningen var uvitende om forløpet. Kritikken bør ikke gå til politiet som gjorde så godt de kunne, men til våre øverste myndigheter som i stedet for å lage et effektivt og veltrent hjelpeapparat, ser det som et mål i seg selv å lage et system som er så byråkratisk og ineffektivt som overhodet mulig.

2 kommentarer:

Hero sa...

Btw 911 fungerer i Norge

Per Magnus sa...

Ja, det stemmer. 911 blir, stort sett, viderekoplet til 112. Det hjelper dessverre ikke. Problemet er ikke mangel på nummer, men at det er alt for mange og at mottakssystemet alt for ofte består av velmenende amatører.